Auto-Strefa

Honda Club Wałbrzych

Klub fanów Hondy z Wałbrzycha i okolic




Teraz jest Cz, 19 paź 2017; 05:20:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: So, 29 sie 2015; 05:19:39 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2488
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
Dzisiaj udało mi się wreszcie połączyć z komputerem,bez jego przerabiania :D , przez oryginalne złącze serwisowe.Od dawna szukałem sprzętu do tego,ale ciężko jest cokolwiek znaleźć na ten temat,aż kilka dni temu trafił mi w ręce pewien świstek dotyczący testera serwisowego Hondy.Wynikało z niego że komunikacja jest tam realizowana przez tzw linię "K"
i tu mnie olśniło,zajrzałem w schemat i okazało się że w złączu diagnostycznym (43) jest jeszcze masa,co dobrze się zapowiadało i trzeci niezidentyfikowany przewód.
Obrazek
Poszedłem do auta z prubówką i sprawdziłem organoleptycznie że jest tam 12v po zapłonie:
czyli wszystko co jest potrzebne do komunikacji przez k-line :lol:
Bardzo sie ucieszyłem gdyż od dawna posiadam sprzęt potrzebny do tego żeby się podłączyć.Jest to interfejs do gazu,którym udało mi się już ogarnąć wiele urządzeń,międzyinnymi przeprogramowałem bramę garażową u kolegi,podłączyłem starego golfa,dobrałem się do pralki automatycznej,nie mówiąc o gazie w moim aucie ,bo do tego został nabyty.
Problemem w dalszym ciagu pozostawał program który to obsłuży,a takowego nie miałem.
Próbowałem różnych wynalazków,poprosiłem nawet fachowca żeby pogrzebał w programie KTS-a który łączy się z Hondą ,ale rozłożył ręce.
Szukałem dalej i nic,miałem już dać sobie spokój,ale natknąłem się na coś NA RUSKIEJ STRONIE!!! :shock: program do pobrania-gotowy,bez kombinacji :D
Niestety nie działał :P
Ale nie działał bo mam przerobiony komputer :)
po dłuższej bezowocnej dłubaninie spakowałem graty ,pojechałem do ozeha i zaatakowałem mu auto.
Działa :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Obrazek

A najlepsze jest to że działa z kompami OBD1 ,OBD2,OBD0 i pochodnych-przynajmniej tak wynika z opcji w zakładce "nastrojki"
Podjeżdżać na spota,przetestujemy na czym jeszcze działa :D

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Ostatnio edytowano N, 30 sie 2015; 06:35:50 przez m26, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: So, 29 sie 2015; 08:14:42 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5640
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
Mirek pewnie w z moim ECU nie ruszy ,ale z EMC z Accorda można próbować.

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: So, 29 sie 2015; 09:36:36 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2488
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
Nawet trzeba.

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 06:31:44 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2488
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
Dzisiaj doszedłem do tego jak logować z przerobionego komputera używając tego programu, przybył mi z tego tytułu jeszcze jeden przełącznik,mam już w tym kompie trzy a zapowiada się kolejny :P
Niestety nie da się czytać z dodatkowej kości,ale już chyba wiem dlaczego,problemem jest prawdopodobnie sam crome :|
Sądzę że na dniach uda się ogarnąć i to.
Można logować parametry z nieodpalonego silnika,wiadomo co to oznacza ;)

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 07:04:27 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5640
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
A cos więcej na temat samego interfejsu napiszesz? Czy tylko to że jest z BRC ,inne też podejdą? Np: zwykły Stagowski?

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 07:17:48 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2488
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
Stagowski nie podejdzie bo to jest całkowicie iny rodzaj transmisji.Ale da się go najprewdopodobniej podpiąć do kompetera bezpośrednio do płyty jako przejściówkę usb na tx rx w cn2 i będzie gadało,wystarczy wyprowadzić gniazdo kompatybilne ze stagiem.Otwórz ten interfejs i zobacz co tam ma,pewnie rs232.

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 07:30:23 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5640
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
OK to teraz zaprezentuj nam jaki interfejs Ty użyłeś ;)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 07:41:51 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2488
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
Nie męcz mnie,przecież nie będę teraz leciał do auta z aparatem :) pierwszy lepszy do brc na 3 przewody się nada,one wszystkie mają to samo w środku. Możesz też poszukać taniej przejściówki usb na k-l ine i dorobić druty :|

EDIT Grzegorz właśnie trafiłem na temat gdzie ktoś użył interfejsu do vaga ,to jest praktycznie to samo,bo swoim gazowcem vaga podłączałem,różnica taka że ja mam na usb .
Czyli rozwiązanie było w zasięgu ręki... :? tyle zachodu ...

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Ostatnio edytowano N, 30 sie 2015; 07:56:05 przez m26, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 07:55:14 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5640
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
Nie męczę ,ale mój interfejs ze Staga jest na 3 przewody i jak większość BRC ma taka samą wtyczkę.
Dla przykładu http://allegro.pl/interfejs-lpg-brc-seq ... 52050.html
Cos jak to czy do innych centralek BRC?

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 08:01:27 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2488
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
To.
To stag nie ma 4 piny? Ja bym próbował to podpiąć,warunkiem jest zasilanie 12v w gnieździe + sygnał,jaśli stag tak ma to podpinaj.
EDIT Grześ kłamczuszek. :roll: sprawdziłem,stag ma 4 piny i rs232 w środku-rozebrałem za Ciebie sąsiada interfejs :lol:

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Wordpress theme made by Sorel for Vladinho
phpBB3 theme made by Shadow_One, Wedytowane przez Free dla HondaClub
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL