Auto-Strefa

Honda Club Wałbrzych

Klub fanów Hondy z Wałbrzycha i okolic




Teraz jest Pt, 15 gru 2017; 10:46:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 08:20:40 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5645
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
Mój ma trzy piny mimo że gniazdo jest na 4 to jedno jest puste:
Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 08:36:17 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2491
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
Bo masz interfejs usb,czyli 5v ,a stag podaje 12 z centrali żeby zasilić interfejs,który w Twoim przypadku zasilania nie potrzebuje bo dostaje je z gnazda usb komputera.Gdybyś wykorzystał to połączenie to by się pogryzło.

http://i122.photobucket.com/albums/o270 ... c021d0.jpg

wyprowadź z płyty przewody (bez +12v) podłącz tego staga i odpal program pobrany z tej strony

http://www.drive2.ru/l/1463475/

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Ostatnio edytowano N, 06 wrz 2015; 11:08:24 przez m26, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 08:50:41 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5645
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
Najważniejsze pytanie jaka jest rozpiska w gnieździe w aucie?
Zaraz popatrzę na pierwszą strone tematu czy w opisie podłaczeń to jest ....
Edit złącze 43?

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 08:57:56 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2491
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
http://grafixautozine.pl/wp-content/upl ... th_pin.jpg

Podłącz to tak jak na focie :tx>rx w szereg ,a +5 pomiń.
Co do rozpiski interfejsu to najbezpieczniej będzie go rozebrać i spisać z płytki,każda przejściówka ma opisy wyjść nadrukowane.

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: N, 30 sie 2015; 09:30:02 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5645
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
Zobaczę jutro.

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: Cz, 03 wrz 2015; 07:33:24 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2491
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
Nie będę zakładał nowego tematu,więc nawiązując do rozmowy z Grzegorzem napiszę tutaj.
Obrazek
ten zegar w prawym górnym rogu to korekty krótkoterminowe (to pod spodem to wizualizacja w kolorach) kiedy jedziesz normalnie,to komputer na podstawie sondy utrzymuje stały skład mieszanki,wskazanie sondy powinno się wtedy wahać między 0.2 a 0.8v,jak jest za dużo to ujmuje,jak za mało to dodaje i tak ze dwa razy na sekundę,na kolorowym widać jak oscyluje wokół żółtego,a na cyferblacie wyświetla wartość korekcji w procentach.Po dłuższej jeździe komputer robi korekty długoterminowe i zapamiętuje to ,wie wtedy jak dozują wtryskiwacze przy danym ciśnieniu paliwa,ilości i temperaturze powietrza,może wtedy dobierać czasy
wtrysków po odpaleniu tak aby auto nie mając jeszcze wskazań z sondy poprawnie chodziło i
(co najważniejsze) żeby ustalić dawki paliwa po naciśnięciu na gaz,bo wtedy sonda też tego nie ogarnia i czasy wtrysków muszą być wyliczone.
Jak idealnie poustawiasz gaz to korekty długoterminowe będą oscylowały przy wartości 0%.
Będzie się to oczywiście zmieniało w zależności od stylu i warunkow jazdy,ale im mniejsze korekty tym lepiej.Takiego narzędzia potrzebowałem do idealnego zestrojenia gazu,choć narzekać nie miałem na co,ale męczyło mnie to że nie wiedziałem do końca co ECU benzynowe tam robi.
Teraz jak znajdę czas to wezmę od Fasoli sondę i ustawie jeszcze AFR w open loopie na 13
a w epromie porobię tylko korekty zapłonu.

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Ostatnio edytowano N, 06 wrz 2015; 11:16:53 przez m26, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: So, 05 wrz 2015; 02:57:57 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5645
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
Próbowałem pobrać program ,ale link jest taki : https://www.dropbox.com/s/xr6ty69g5h3di ... p%3A%2F%2F
Co do mojego interfejsu Stagowskiego to jest taki:
Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: So, 05 wrz 2015; 03:38:19 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2491
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
Wyśmienicie-powinno działać.
https://www.fizyka.umk.pl/~ptarg/labvie ... /RS232.pdf
Tutaj jest opisane dlaczego RX do TX,wstyd dlaczego wcześniej się nad tym nie zastanawiałem zanim lutowałem pierwszy raz.Po prostu nadawczy w jednym urządzeniu musi być podłączony do odbiorczego w drugim i na odwrót :P

Jeszcze raz strona z programem.Nie wiem ocb Grześ,ale mi się srona otwiera normalnie.

http://www.drive2.ru/l/1463475/

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: So, 05 wrz 2015; 04:27:37 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5645
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
Ale strona otwiera mi się normalnie natomiast link do pobrania programu nie działa.... :(

Jak masz pobrany program to wstaw na jakiś serwer i daj link do pobrania.

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Komunikacja przez złącze diagnostyczne.
PostNapisane: So, 05 wrz 2015; 04:50:10 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2491
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
Weź pendrivea na spot i po roblemie.

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Wordpress theme made by Sorel for Vladinho
phpBB3 theme made by Shadow_One, Wedytowane przez Free dla HondaClub
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL