Auto-Strefa

Honda Club Wałbrzych

Klub fanów Hondy z Wałbrzycha i okolic




Teraz jest Śr, 22 lis 2017; 06:26:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czujnik spalania stukowego
PostNapisane: So, 09 lut 2013; 03:59:48 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5642
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
Jako że silniki D serii nie posiadają seryjnie czujnika spalania stukowego a mnie by się taki przydał do testów mapy zapłonu, mam pytanie czy miał ktoś coś wspólnego z jakimś zewnętrznym czujnikiem? Nie chodzi mi o taki podłączany do kompa (jak w P30 czy nowszych autach) który "mówi" ECU że trzeba opóźnić bo jest na granicy stuków tylko taki ,który będzie informował że takie spalanie właśnie występuje.

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Czujnik spalania stukowego
PostNapisane: So, 09 lut 2013; 09:22:49 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2491
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
Obawiam się że nie ma czegoś takiego.Przy takim spalaniu moc idzie na dół,w związku z tym wydaje mi się ze taki próg ustalany jest w testach na hamowni a dopiero przy znanym parametrze jest klasyfikowane wskazanie z czujnika jako punkt wystąpienia.Gdyby był ten konkretny wzór bloku zaopatrzony w jakiejś wersji w taki czujnik to moglibyśmy zarejestrować przebieg oscyloskopowy w momencie opóźniania zapłonu .
Potem jako wzór można go zostawić na połówce ekranu a na drugim kanale pilnować kiedy się pokryją wykresy.Mogę zorganizować oscyloskop,ale czy jest taki blok z czujnikiem oryginalnie?Nawet jeśli jest to trzeba by w twoim motorze przykręcić czujnik dokładnie w tym samym miejscu.W Corsie B jedne silniki miały a inne nie,w przypadku zmiany bloku,albo komputera zachodziła potrzeba przerobienia bloku pod czujnik,spawałem wtedy śrubę od tyłu między 2 a 3 cylindrem i zakładałem na to czujnik,ale tam był blok żeliwny i wystarczył automat,do Hondy trzeba innego sprzętu.

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Czujnik spalania stukowego
PostNapisane: N, 17 lut 2013; 01:15:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 04 cze 2012; 03:19:26
Posty: 590
Lokalizacja: Wałbrzych
Imię: Marcin
Honda:: EJ2
taki czujnik wystepuje w audi 80 i 90 jest przykręcany do bloku. można spróbować przykrecić i obadać co się będzie działo.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Czujnik spalania stukowego
PostNapisane: N, 17 lut 2013; 10:19:35 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 05 wrz 2008; 01:31:22
Posty: 2544
Lokalizacja: Sobótka
Imię: Adam
Honda:: aktualnie brak...
wystepuje takze w silniku 1KR Toyoty ktorego skladam od paru lat...:)..

_________________
Obrazek
Z cyklu "zlote mysli przelozonego": "Uszczelniacz ma byc wzgledem walu wbity co do zenita"
http://www.laira.pl - Serwis, skup i sprzedaż sprzętu komputerowego przez 24h.
Aktualnie: Nissan Almera N16 2004r. 1.5 16V


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Czujnik spalania stukowego
PostNapisane: N, 17 lut 2013; 10:33:57 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5642
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
Sam czujnik to nie problem bo jest tego tonami na Alledrogo, przykręcanych do bloku. Ale sam czujnik to tylko coś w stylu mikrofonu (piezoelektrycznego) mnie bardziej chodzi o tę część sterownika ECU która odpowiada za jego odczyty i opóźnia zapłon kiedy dochodzi do spalania stukowego.

Edit: Taki sam czujnik wystepuje w prawie każdym aucie.

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Czujnik spalania stukowego
PostNapisane: N, 17 lut 2013; 10:59:54 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 04 cze 2012; 03:19:26
Posty: 590
Lokalizacja: Wałbrzych
Imię: Marcin
Honda:: EJ2
mam kompa luźnego chyba VW można go zdewastować i wyrezać co potrzebne :D


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Czujnik spalania stukowego
PostNapisane: N, 17 lut 2013; 12:00:40 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009; 07:07:24
Posty: 5642
Lokalizacja: Wałbrzych / Stary Zdrój
Imię: Grzegorz
Honda:: Accord Coupe CG4
To nie takie proste jak dla mnie, chyba że Maxoff dałby radę.
Trzeba by mieć schemat tego kompa i go jeszcze "rozumieć"

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbieraj punkty a 24 wymień na rower.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Czujnik spalania stukowego
PostNapisane: N, 17 lut 2013; 10:21:46 
Offline
Administrator techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 13 gru 2008; 05:22:47
Posty: 460
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław
Imię: Paweł
Honda:: Była Civic EG8 D15xx
A nie możesz zacząć od czegoś niezależnego od ECU najpierw? Np. jest spalanie stukowe = zapala się lampka.

Kiedyś trochę o tym szukałem, ale podobno skuteczność nie jest taka duża jakby się chciało. Parę linków:
http://www.d-series.org/forums/diy-foru ... llars.html
http://www.autospeed.com/cms/article.html?&A=0353
http://home.netcom.com/~bsundahl/knock/ ... Sounds.htm
http://bigmoose.deviantmethods.com/bigm ... /knock.htm
http://www.squirrelpf.com/site/?page_id=76

_________________
Moja Ex Honda | Mój Blog | MotionSystems.eu


Ostatnio edytowano N, 17 lut 2013; 10:32:30 przez Maxoff, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Czujnik spalania stukowego
PostNapisane: N, 17 lut 2013; 10:24:38 
Offline
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 03 lis 2012; 05:48:22
Posty: 2491
Lokalizacja: Wałbrzych / P. góra
Imię: Grupa krwi 5W40
Honda:: EJ9 GAZOLOT
Cały problem jest właśnie z określeniem tego kiedy występuje,bo nie ma hamowni,ani porównania.

_________________
Samochody dzielą się na: Japońskie i wyroby samochodopodobne.
SMS-sy kasuję bez czytania-wszystkie razem


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Czujnik spalania stukowego
PostNapisane: N, 17 lut 2013; 10:34:20 
Offline
Administrator techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 13 gru 2008; 05:22:47
Posty: 460
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław
Imię: Paweł
Honda:: Była Civic EG8 D15xx
Tzn? Po to właśnie jest detektor, pojawia się specyficzny dźwięk który normalnie nie występuje. Można używać nawet laptopa i Microsoft Sound Recorder do nagrywania dźwięku aby zobaczyć kiedy pojawia się specyficzny stukot. Na stronach powyżej jest opisana częstotliwość dla różnych czujników. Chyba, że ja źle rozumiem działanie tego ustrojstwa?

_________________
Moja Ex Honda | Mój Blog | MotionSystems.eu


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Wordpress theme made by Sorel for Vladinho
phpBB3 theme made by Shadow_One, Wedytowane przez Free dla HondaClub
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL